На що звернути увагу при купівлі мікрофонних масивів?

На період пандемії відеоконференції вдома та в офісі стали для багатьох невід’ємним та повсякденним явищем. Під час локальних та віддалених заходів важливо забезпечити якісний звук, щоб ви та ваші співрозмовники без складнощів чули один одного, навіть якщо у переговорній знаходиться багато людей.

Зазвичай з організацією якісного звуку в конференц-залах допомагають впоратися спікерфони та мікрофонні масиви.

Мікрофонні масиви — це звукове обладнання, що складається з групи вбудованих та узгоджено працюючих мікрофонів, які розміщуються таким чином, аби захоплювати звук в усіх напрямках. Пристрій вловлюэ голос в межах своєї діаграми спрямованості, при цьому пригнічуючи небажаний сторонній шум.

Ми розкажемо, на що варто звернути увагу при придбанні мікрофонних масивів.

Зміст

  1. Вид
  2. Частотний діапазон
  3. Чутливість
  4. Діаграма спрямованості
  5. Які мікрофони використовувати

Вид

Мікрофони бувають настільні, стельові, лінійні, також виділяють конгрес-системи.

Настільний мікрофон розміщується на столі для всеспрямованого захвату звуку. Завдяки компактному розміру він не займає багато місця, за його допомогою зручно проводити переговори з кількістю учасників до шести людей.

Настільний мікрофон

Стельовий мікрофон вбудовується у підвісну стелю, завдяки чому вивільняється робочий стіл в переговорних кімнатах. Принцип роботи стельового мікрофону нічим не відрізняється від настільного, проте залежно від висоти підвісу у нього може бути декілька режимів роботи. Якщо у приміщенні необхідний всенаправлений захват голосу без використання настільних пристроїв та зайвих дротів, то стельовий мікрофон – відмінне рішення.

Стельовий мікрофо

Лінійний мікрофонний масив представляє собою вертикально витягнуту панель з вбудованими мікрофонами, які розміщуються на передній площині. Може бути врізаний у стіл, встановлений на стіну, стелю, зверху або знизу від дисплею. Такі моделі дозволяють проводити переговори в комфортних умовах – не потрібно замислюватися про те, як відбувається захват звуку, бо лінійні мікрофони з однаковою чутливістю та гучністю захоплюють звуки голосів із різних зон в межах своєї діаграми спрямованості. Як і стельові мікрофони, такі пристрої не займають місце на столі, а за рахунок розташування на стіні вони мають велику зону покриття.

Лінійний мікрофонний масив

Конгрес-системи — це комплект односпрямованих мікрофонів на гнучкій підставці, що називається “гусяча шия”. Такі системи бувають дротові та бездротові, також зустрічаються комплекти одразу з чотирьох мікрофонів. Частіше за все ці моделі використовують в тому разі, якщо необхідно дотримуватися регламенту переговорів з великою кількістю доповідачів. Мікрофонний пульт голови має розширений набір функцій, за його допомогою можна вмикати і вимикати мікрофони інших учасників, проводити голосування або керувати сценарієм переговорів.

Конгрес-системи

Частотний діапазон

Для універсального використання краще підібрати мікрофон з охватом від 20 до 20 000 Гц – така ширина частотного діапазону забезпечує природне звучання голосу доповідача.

Чутливість

Вона впливає на сприйняття слабко чутних звуків. Чим нижче це значення в децибелах, ти більш чутливий мікрофон. Для проведення конференцій без зайвого шуму підійдуть мікрофони з показником від -40 до -60 дБ.

Діаграма спрямованості

Вона визначає залежність чутливості мікрофону від розташування джерела звуку. Є декілька видів діаграм спрямованості: всеспрямовані – захоплюють звук з будь-якого напрямку, кадіодні – здебільшого захоплюють звук спереду та на близькій відстані, гіперкардіодні – вважаються розширеною версією кардіодних, при цьому менш чутливі до відстані та умов розповсюдження звуку у приміщеннях, а також двоспрямовані – захоплюють звук тільки попереду та позаду від мікрофону, відсікаючи з боків.

Обирати пристрої з певною діаграмою необхідно, виходячи із задач використання. Наприклад, мікрофони з всеспрямованою діаграмою підходять для проведення переговорів, коли необхідно захоплювати голоса всіх учасників. Конгрес-системи нерідко оснащені спрямованими або кардіодними мікрофонами, які допомагають захоплювати голос лише одного доповідача.

Які мікрофони використовувати

  1. У кімнатах середнього розміру при кількості учасників від 5 до 8 людей зазвичай використовують комбіновані пристрої: один або кілька спікерфонів або настольних мікрофонів з підтримкою каскадування (послідовного підключення за ланцюжком для розширення зони звукового покриття), а також додаткові настільні або стельові мікрофони.
  2. Якщо кількість учасників у кімнаті більше 12-15 людей, краще використовувати конгрес-систему з персональними мікрофонними пультами. Дротові моделі нерідко містять як мікрофон, так і динамік, а бездротові – лише мікрофон. За рахунок односпрямованої діаграми захоплення звуку вони відсікають сторонні шуми та забезпечують найкращу якість звучання.
  3. Для постійної установки в приміщенні рекомендується використовувати стельові мікрофони або лінійні масиви, які зможуть захоплювати звук в усіх напрямках. Вони інтегруються в інтер’єр приміщення та дозволяють створити акуратний зовнішній вигляд без зайвих перешкод та дротів.