Обладнання відеоконференцзв’язку для переговорної кімнати на реальних прикладах

Тенденції розвитку відеоконференцзв’язку

Оборудование для конференций

Відеоконференцзв’язок перестал бути екзотичним поняттям і все більше проникає в наше повсякденне робоче середовище. Вона вийшла за межі переговорних кімнат і стала доступна на робочих місцях співробітників і мобільних пристроях.

Такому широкому поширенню відеоконференцій сприяє все більший перехід від чисто апаратних рішень (типу Polycom, Cisco, LifeSize) до програмних і програмно-апаратних. Причин такого переходу декілька, але основні з них такі:

– Програмні рішення ВКЗ доступніші за ціною без втрати функціоналу.
– Програмні рішення ВКЗ дають велику гнучкість при оснащенні робочих місць та переговорних кімнат, на відміну від стандартизованого складу апаратних терміналів.
Ця стаття на прикладі конкретної переговорної кімнати розповідає, як можна просто і порівняно недорого обладнати приміщення засобами проведення відеоконференцій.

Поняття стандартної переговорної кімнати

Переговорна кімната зараз є практично в будь-якій компанії. Це місце, де проводяться наради між працівниками, зустрічі з клієнтами, обговорення проектів. Останнім часом, переговорні кімнати використовуються для проведення відеоконференцій з віддаленими учасниками. Обладнання подібних переговорних кімнат дозволяє учасникам на відстані чути і бачити один одного в режимі реального часу, обмінюватися контентом (презентаціями, слайдами, відео).
Як правило, переговорні кімнати мають метраж 25-30 квадратних метрів і місткість 8-10 осіб. Такі кімнати відносяться до переговорних кімнатах середнього розміру.
Модульний підхід до оснащення переговорних кімнат
Перш ніж перейти до конкретних прикладів обладнання, слід розповісти про модульному підході.
Сьогодні оснащення переговорної кімнати обладнанням для відеоконференцзв’язку перестало бути вузькоспеціалізованою завданням. Раніше практично єдиним варіантом обладнання ВКЗ був апаратний термінал із заздалегідь заданим складом компонентів. Зараз же центральним вузлом стає персональний комп’ютер з програмним клієнтом ВКС, наприклад: Skype, Polycom Realpresence Desktop або TrueConf.
Обидва цих варіанти вирішують поставлену задачу – забезпечують учасників відеозв’язком, але підходи у них різні:
– Варіант на базі спеціалізованого апаратного терміналу передбачає розміщення в кімнаті типізованого обладнання – відеокамери із запропонованими даними виробником параметрами, мікрофона, також певної моделі, центрального обчислювального блоку з певними функціональними можливостями, і так далі. Роз’єми для підключення обладнання до центрального блоку нерідко є власницькими. Це ускладнює заміну компонентів. Наприклад, компанія Polycom випускає відеокамери з нестандартним роз’ємом HDCI, які без «танців з бубном» складно підключити до чого-небудь крім апаратних терміналів цієї фірми. Це накладає певні труднощі при підключенні камер через відео комутатор, для побудови більш складних систем ВКС. Гнучкості модернізації і масштабування в подібних апаратних рішеннях трохи, а його висока вартість робить його доступним не всім.
– Варіант на базі персонального комп’ютера, оснащеного у найпростішому випадку відеокамерою і мікрофоном, дає більше гнучкості при виборі обладнання, так як інтерфейси підключення (USB, HDMI, аналоговий роз’єм 3,5 мм) стандартизовані і присутні в будь-якому сучасному персональному комп’ютері.
– Другий варіант оснащення втілює в собі модульний підхід до оснащення переговорної кімнати, який передбачає поділ усього обладнання на декілька підсистем, складу кожної з яких може бути змінено без втрати загальної функціональності. Відео та аудіо сигнали кожної з цих підсистем заводяться в клієнтський термінал на базі персонального комп’ютера.
Підсистема технологічного телебачення. По суті, це система відеокамер. Для великих конференц-залів необхідно кілька відеокамер для відео захоплення всіх учасників заходу. У разі середньої переговорної кімнати достатньо однієї відеокамери з відповідним кутом огляду, поворотним об’єктивом і оптичним збільшенням (PTZ).
Підсистема відображення інформації. Це може бути проектор і екран, але останнім часом все частіше використовуються РК-панелі в слідстві їх доступності та зручності – не треба, як у випадку з проектором, спеціально затемнювати приміщення або періодично змінювати світлові лампи. При виборі розміру телевізора слід орієнтуватися на наступне правило: відстань від телевізора до ближніх учасників має бути не менше однієї діагоналі телевізора, а до самого далекого учасника – не більше чотирьох діагоналей.
Зрозуміло, що для довгої кімнати, виходячи з даної рекомендації, потрібно телевізор великої діагоналі. У деяких випадках оптимальними варіантами підсистеми відображення стають відеостіна або дублюючі екрани.
Відеостіна — комплекс відображають пристроїв (проекційних видеокубов, плазмових або РК-дисплеїв), які об’єднані між собою і формують єдиний екран, що дозволяє відтворювати в багатовіконному режимі великі обсяги інформації з різних джерел. Питання відеостін є досить об’ємним і виходить за рамки даної статті. Але основними параметрами, на які варто звернути увагу при виборі відеостіни, є: її розмір в дюймах, ширина шва між панелями (зазвичай, 5.5 мм), режим роботи, джерела відеосигналів і функціонал, який повинен реалізовувати контролер відеостіни.
При спільній роботі з документами набагато корисніше одного великого екрану стає використання допоміжних панелей, які дублюють зображення з основного екрана. В цьому випадку необхідно використовувати розгалужувач відеосигналу.
Підсистема захоплення звуку. На зміну широконаправленным мікрофонів-жабам, що входять до складу апаратних терміналів, приходять спикерфоны – пристрої, що поєднують в собі масив мікрофонів і динамік. Вони підключаються до комп’ютера по інтерфейсу USB і забезпечують ефективне луна – і шумозаглушення, а також великий радіус захоплення звуку. Крім того, спикерфоны мають можливість каскадного підключення в ланцюг для розширення зони захоплення звуку.
Підсистема озвучування приміщення. Варіантів стало безліч – починаючи від спікерфонов і вбудованих в РК-телевізор динаміків і закінчуючи стельовими масивами динаміків, рівномірно озвучують все приміщення.
Опис використовуваної переговорної кімнати
У даній статті буде розказано як оснастити обладнанням відеоконференцзв’язку конкретну переговорну кімнату середнього розміру. Кімната має площа 42 квадратних метра (6х7м) і може вмістити в себе до 10 осіб за одним витягнутим по осі екрана столом. Це найбільш типовий випадок.
як підсистеми відображення інформації використовується РК-телевізор діагоналлю 49 дюймів з вбудованими динаміками потужністю 10 вт кожен. Впритул до телевізора розташовується стіл для переговорів прямокутної форми на 8 осіб. Стелі мають висоту 3.5 метра, стіни зроблені з гіпсокартону. В якості підлогового покриття використовується ковролін.
Обладнання для конференцій

Варіанти оснащення переговорної кімнати

Як вже згадувалося раніше, модульний підхід до оснащення переговорних кімнат, дає більше гнучкості і свободи при виборі обладнання в залежності від поставлених завдань і виділеного бюджету.

У даній статті буде продемонстровано кілька варіантів оснащення на прикладі конкретних моделей устаткування.

Для проведення відеоконференцій буде використовуватися програмний сервер вітчизняної компанії-розробника TrueConf. В переговорній кімнаті встановлений міні персональний комп’ютер на базі Intel NUC з процесором Intel i3 і 4Гб ОЗУ. На ньому встановлений програмний клієнт TrueConf Client. Ви можете використовувати для відеозв’язку та інші клієнти: безкоштовні Skype, Google Hangouts і платні — GoToMeeting, Cisco Webex, Polycom RealPresense та ін. Обладнання, описане в нашій статті, буде працювати з будь-яким з цих рішень. В цьому і є перевага модульного підходу!

Отже, варіант 1. Для групи з 3-4 учасників

Для бюджетного оснащення невеликий переговорної кімнати або робочого місця керівника ми рекомендуємо використовувати наступний комплект обладнання:
– Веб-камера Logitech HD Pro Webcam C920, що забезпечує передачу зображення з роздільною здатністю 1080p30 і підключається до комп’ютера по інтерфейсу USB 2.0. Веб-камера може бути закріплена на телевізор.
– Спікерфон Phoenix Audio Duet PCS, що забезпечує радіус захоплення звуку 1-1.5 метра і підключається до комп’ютера по інтерфейсу USB.
Є альтернативна модель даного спікерфон, Phoenix Audio Duet EXE, яка може бути використана в якості гарнітури для офісного телефону з роз’ємом RJ11 або для смартфона з роз’ємом 3.5 мм
– Веб-камера і спікерфон визначаються в операційній системі як відео – та аудіопристрої і через хвилину готові до роботи. Ось як виглядає даний комплект в нашій переговорній кімнаті:

Обладнання для відеоконференцій

Обладнання для переговорних кімнат

Як видно з опису обладнання, даний комплект підходить для оснащення малих робочих груп з 3-4 учасників або персональних робочих місць співробітників. Його перевагою є відмінне співвідношення ціна/якість. Для робочих груп більшого розміру таке обладнання, звичайно, не підійде. Тому переходимо до наступного варіанта.

Варіант 2. Для групи на 6-8 осіб

У випадку збільшення кількості людей за переговорним столом виникає задача заміни веб-камери на поворотну PTZ-камеру і заміни спікерфона на «старшу» модель з бпробільшій радіусом захоплення звуку (модульний підхід в дії!).

Перш ніж наводити приклади конкретного обладнання, хочеться навести кілька рекомендацій щодо розміщення відеокамери в переговорній кімнаті. Ключовими параметрами будь-якої відеокамери є оптичний зум, кут огляду. Оптичний зум визначає ступінь збільшення зображення. Кут огляду визначає розмір захоплюваного простору кімнати. Наприклад, стандартний кут огляду 72 градуси допускає найближчим розміщення до неї учасників на відстані не ближче 1,5 метрів. У той же час відеокамера з кутом огляду 105 градусів захоплює людей, що сидять досить близько до камери (на відстані одного метра).

– Для гарантованого попадання всіх учасників в поле зору камери вони повинні знаходитися не ближче, ніж цього допускає кут огляду відеокамери;
– Камеру рекомендується встановлювати в діапазоні висот 1,2-1,8 м від підлоги;
У першому варіанті було помітно, що кут огляду веб-камери 78 градусів не забезпечував захоплення близько сидячих людей – вони «випадали» з поля зору камери, та й сама камера не має ні цифрового, ні тим більше оптичного збільшення.

Поворотна FullHD-відеокамера CleverMic Wide має широкий кут огляду 105 градусів і орієнтована на використання в невеликих переговорних кімнатах. Крім цього, у неї є 3-кратний оптичний зум і 3-кратний цифровий. Камера управляється з пульта дистанційного керування і вміє перемикатися між заздалегідь збереженими позиціями (пресетами). Таким чином, одним натисканням кнопки на пульті управління можна, наприклад, дати великий вид керівника наради, окремих його учасників або фліпчарт.

Для групи із 6-8 чоловік рекомендується використовувати спікерфон Phoenix Audio Spider (MT503) з гарантованим радіусом захоплення звуку 2.5 метра. Спікерфон має чотири вбудовані мікрофони і середньої потужності динамік (5 Вт), так що він може бути використаний для озвучення приміщення. На самому спікерфоні є зручна сенсорна панель управління з кнопками виключення мікрофонів і регулювання гучності динаміків і чутливості мікрофонів. Технології луна – і шумозаглушення, алгоритм пеленгації (визначення джерела звуку і «напрямку» на нього мікрофонів) і інші приємні технічні можливості забезпечують комфортне спілкування з віддаленими учасниками без необхідності підвищення голосу або наближення до спікерфона.

Відеокамера і спікерфон є пристроями Plug-n-Play, що підключаються до терміналу через інтерфейси USB і визначаються в операційній системі як відео – та аудіопристрої, всі необхідні драйвери встановлюються автоматично. Тому введення обладнання в експлуатацію займає не більше п’яти хвилин. Ось як виглядає даний комплект в переговорній кімнаті:

Обладнання для переговорних кімнат

Обладнання для відеоконференцій

Обладнання для конференц-залів

Варіант 3. Для групи більше 8 осіб

Що робити, якщо кількість людей у кімнаті більше восьми? В цьому випадку потрібна відеокамера з великим оптичним зумом, а для захоплення звуку потрібно більше одного спікерфона.

Відеокамера CleverMic Uno має 12-кратний оптичний зум, який дозволить взяти крупним планом будь-якого учасника наради, навіть самого віддаленого, а також передавати зображення з фліпчарт або, наприклад, процес підписання документів. Завдяки швидкому переключенню положення відеокамери з пульта управління, процес наради стає більш ефективним і інтерактивним.

Для розширення зони аудіо захоплення до спікерфона Phoenix Audio Spider (MT503) по витій парі підключається ще один спікерфон Phoenix цієї ж або іншої моделі з цієї лінійки. Кількість підключаються таким чином спікерфонов в ланцюжку може досягати 15, причому не обов’язково їх викладати на стіл — можна і на стелі закріпити. Тут важливо розуміти, що спикерфоны дуже «розумні», працюють синхронно і координують свої дії, і саме в цьому «фішка» продуктів Phoenix Audio.

Нерідко в переговорній кімнаті присутній IP-телефон. Конференц-телефон Phoenix Audio Spider (MT505) є не тільки спікерфоном, але і IP-телефоном. На фото нижче для захоплення звуку використовуються підключені в ланцюг спікерфон MT503 і конференц-телефон MT505. У такій зв’язці до видеозвонку в будь-який момент може бути підключений аудіо-абонент телефонії за рахунок вбудованого мікшера USB і SIP інтерфейсів в самому конференц-телефоні.

Обладнання для конференцій

Обладнання для конференц-залів

Обладнання для конференцій

Варіант 4. З мікрофонним масивом

Ще один варіант оснащення переговорної кімнати відрізняється від попередніх тим, що в якості підсистеми захоплення звуку використовується так званий мікрофонний масив Phoenix Condor (MT600).

Обладнання для конференцій

Мікрофонний масив являє собою 122-сантиметровий тубус з 15 вбудованими мікрофонами, забезпечує впевнене захоплення звуку на глибину до 10 метрів. Вбудовані механізми луна – і шумозаглушення і одночасний захоплення кількох говорять робить процес спілкування легким і приємним. Мікрофонний масив підключається до персонального комп’ютера по інтерфейсу USB і може бути розташований або на столі переговорів, або закріплений на стіні під телевізором, звільняючи стіл переговорів від обладнання. Крім цього, мікрофонний масив Condor має можливість підключення до SIP телефонії. Для озвучення приміщення можуть використовуватися або динаміки телевізора, або колонки, підключені до Phoenix Condor.

Обладнання для конференц-залів

Варіант 5. Для групи більше 10 чоловік

Для захоплення звуку в переговорних кімнатах, розрахованих на 10 і більше осіб, рекомендується використовувати конгрес-систему. Конгрес-система — це комплект аудіо обладнання, що забезпечує певний набір функціональності для проведення конференцій, що складається з центрального блоку і декількох мікрофонних пультів типу «гусяча шия». Вузькоспрямовані пульти мікрофонні забезпечують відмінний захоплення звуку від кожного учасника. В один момент часу може бути активно до шести пультів.

Обладнання для відеоконференцій

Конгрес-системи бувають дротові і бездротові. У разі дротяних систем, пульти мікрофонні послідовно з’єднані один з одним кабелем в ланцюжок. Бездротові системи дають більше свободи в розміщенні мікрофонних пультів на столах переговорів. Звуковий сигнал від мікрофонних пультів передається через центральний блок або в персональний комп’ютер прямо (інтерфейс line-in), або в аудіомікшер або апаратний термінал відеоконференцій. В якості провідної конгрес-системи в переговорній кімнаті була встановлена Samcen 6100MA з мікрофонами S6050D.

Обладнання для переговорних кімнат

як бездротовий – система BKR WCS-20M з мікрофонами BKR WCS-201D.

Обладнання для відеоконференцій

Приємним моментом даних конгрес-систем є їх функція автоматичного наведення PTZ-відеокамери на активний мікрофонний пульт без необхідності використання додаткової системи управління (Crestron, AMX і пр).

Висновки

Відеоконференцзв’язок – динамічно розвивається області інформаційних технологій, яка міцно увійшла в наше життя. Зараз для оснащення переговорних кімнат і робочих місць працівників не потрібно глибоких фахових знань у силу широкого розповсюдження програмних рішень відеоконференцзв’язку. У цій статті на прикладі реальної переговорної кімнати було продемонстровано декілька варіантів її оснащення.

Звичайно, стаття не охоплює всього різноманіття виникаючих завдань. У наступній статті ми на конкретному прикладі покажемо, як налаштувати автоматичне наведення відеокамери на мовця. Ви в свою чергу можете написати в коментарях про ваші питання і запропонувати ідеї для майбутніх статей.