Фільтр по товарах

Фільтр по товарах

Производители

больше... меньше

Бездротове з'єднання

больше... меньше

Тип підключення

больше... меньше

Роз'єми

больше... меньше

Объединение в цепь

больше... меньше

Каскадирование

больше... меньше

Кількість мікрофонів

больше... меньше

Совместим с ОС Astra Linux

больше... меньше

ЖК-екран

больше... меньше

Радиус захвата звука, м

больше... меньше

Наличие шумоподавления

больше... меньше

Спікерфон

Сортувати за:

Спікерфон для ВКС - нюанси вибору

Говорячи про системи ВКС, в першу чергу звертають увагу на передачу відеосигналу. Це, звичайно ж, логічно, адже саме можливість візуального спілкування є основним завданням таких рішень. Проте, в гонитві за якісним відео, замовники нерідко забувають про інші елементи системи відеоконференцзв'язку, від правильного вибору, яких залежить дуже багато чого. Одна з них - це спікерфон, що представляє собою переговорний пристрій гучного зв'язку для організації групових аудіо- і відеоконференцій, яке складається з різноспрямованих мікрофонів, динаміка, системи шумо- і ехоподавленія, а також зовнішніх інтерфейсів.

Основні елементи і сфери застосування

Таким чином, спкерфон - це комплексна система, що складається з безлічі елементів, кожен з яких має своє значення.

Динаміки. Чим більше вбудованих динаміків, тим ширший територія чутності і дистанція, на якій Ви зможете без праці вловити голос своїх співрозмовників, що приймають участь у відеоконференції. Зазвичай спікерфони для відеозв'язку мають від одного до декількох вбудованих динаміків.

Мікрофони. Для відеодзвінка та відеовещанія, які передбачають діалог двох осіб підійде спікерфон з одним вбудованим мікрофоном. Для групової відеоконференції, в якій беруть участь кілька осіб, або під час селекторної мовлення мікрофонів має бути більше.

Система шумо- і ехоподавленія. Забезпечує чистий звук і розбірливість мови. Якщо в відеоконференції беруть участь кілька осіб, система усуває відлуння і сторонні шуми, які заважають спілкуванню людей.

Можливість запису розмов. Дозволяє зберегти важливу інформацію.

Повний дуплекс. Гарантує повноцінний режим роботи спикерфона за рахунок того, що під час сеансу відеоконференції прийом і передача даних здійснюється одночасно.

Управління гучністю. Кнопки, за допомогою яких відбувається перемикання звуку і відключення / включення мікрофонів.

Вартість визначають технології

Істотна різниця, між «дорогими» і «дешевими» системами, криється в деталях. Ми не будемо робити акцент на рішеннях якогось конкретного бренду, а просто розглянемо кілька моментів, що відрізняють якісні моделі від малобюджетних пропозицій.

Очевидно, найважливішим і складним моментом в роботі спикерфона є функція придушення сторонніх шумів. Коли доповідач знаходиться близько до мікрофона - проблема не так очевидна. Але, якщо він переміщається по залу, то рівень корисного сигналу знижується і в ефір проникають сторонні звуки, яких повно в будь-якому офісі і конференц-залі (шум кондиціонера, звук з вулиці). Крім того, на якість переданої мови істотно впливають акустичні і лінійні спотворення, багаторазове переотраженіе сигналу від стін кімнати (реверберація) і т.д.

У цьому випадку важливо, щоб спікерфон був оснащений системами придушення шумів на основі алгоритмів розпізнавання мови. У загальних рисах процес ефективної «очищення» сигналу виглядає наступним чином: система розбиває аудіосигнал на спектри, потім відбувається видалення шуму в кожній спектральної лінії окремо. Ключовим моментом тут є правильне розпізнавання людської мови, яке досить складно реалізувати (тому більшість виробників бюджетних спікерфони мало уваги звертають на такі «дрібниці»).

Те ж стосується і ехоподавлення. Як правило, в більшості спікерфони встановлюється адаптивний фільтр для видалення еталонних елементів «забрудненого сигналу», але їх часто недостатньо. Тому додатково встановлюється ще й поста. Але, якщо він налаштований неправильно, звуковий сигнал стає переривчастим ( «заїкається»). Для боротьби з кімнатною реверберацией використовується система з серії мікрофонів, які розміщуються якомога ближче до учасників наради. У той же час, якісне рішення повинно вміти безпомилково визначати джерело і напрямок людської мови, а також швидко перемикати напрямок променя при цьому перехід від доповідача до доповідача повинен бути плавним і безперервним. Таку технологію реалізувати також вельми непросто, тому вона доступна тільки в рішеннях компаній,

Кілька порад щодо вибору

Як же вибрати якісний спікерфон для своєї ВКС. Найкращий спосіб - протестувати в умовах вашого конкретного приміщення і при справжнього навантаження (або її імітації), найпростіший - звернутися за консультацією до фахівців. Але, попередню оцінку можна провести і за ціною. Якісне і функціональне рішення не може коштувати зовсім дешево - просто через складність його виконання.

Так, в разі спікерфони ВКС ціна і якість, як правило, ростуть пропорційно. Є, звичайно, якийсь розумний діапазон: для малих настільних систем він становить 9-12 тис. Руб., Якісне звукове рішення для невеликої переговорної буде коштує 40-50 тис. Руб., А більш розвинена систем, орієнтована на великі зали обійдеться в 90 -100 тис. руб., а можливо і дорожче, оскільки залежить від масштабу завдання.

Основна сфера застосування спікерфон - це віддалені наради в офісах і приміщеннях різного розміру - від кабінетів керівників до масштабних конференц-залів. Але, в цілому, діапазон їх використання набагато ширше. Вони застосовуються в телемедицині, при віддаленому навчанні, в кіосках самообслуговування, ситуаційних центрах МНС і т.д.

При цьому важливість спикерфона, очевидно, навіть вище, ніж відеосистеми. Адже якщо в процесі спілкування пропаде зображення - це неприємно, але, найчастіше, не критично. А під якщо зникне звук - нормальне спілкування стане просто неможливим. Також, вкрай неприємно, якщо звук під час сеансу ВКС буде неякісним. Погодьтеся, досить неприємно виглядає ситуація, коли на серйозному нараді, яке проходить за допомогою ВКС, доводиться постійно перепитувати доповідача.

Короткі підсумки

Отже, чим більша кількість динаміків, мікрофонів і ехоподавітелей містить спікерфон, тим він дорожчий. Деякі, але далеко не все, моделі можуть послідовно підключаються один до одного, утворюючи так звану ланцюжок. Завдяки такому підходу спікерфони об'єднуються в єдину систему, що дозволяє покрити зали великої площі. Приклад такого рішення можна подивитися на відео, де в якості ілюстрації демонструється аудіосистема Phoenix Audio Spider (MT503).

Так що, вкладаючи гроші в забезпечення якісного відео, не варто економити і на спікерфон, тим більше, що вартість навіть найбільш функціональних і якісних моделей становить не більше 10-20% від загальної ціни системи відеоконференцзв'язку. Тим більше, якісна звукова система завжди стоїть своїх грошей, просто через те, що в ній використовуються особливі технології, що визначають якість роботи.