Фільтр по товарах

Фільтр по товарах
Производители
больше... меньше
Формат відео стіни
больше... меньше
Діагональ, дюйм
больше... меньше
Диагональ панели
больше... меньше
Яскравість кд/м² (нит)
больше... меньше
Контрастність
больше... меньше
Сумарний межекранний зазор на стику, мм
больше... меньше
Тип підключення
больше... меньше
Последовательное подключение
больше... меньше
Поддержка Us Coordinator
больше... меньше

Відеостіни

Сортувати за:

Відеостіна - коли важливі всі деталі

Сучасні засоби відображення інформації відкривають воістину фантастичні можливості в самих різних напрямках. Бізнес, спілкування, безпеку, реклама і багато інших сфер вимагають якісної візуалізації подій, явищ і процесів. Велика частина завдань вирішується за допомогою відеопроекторів екраном, панелей (адже сьогодні є екрани з діагоналлю до 100 »). Але, одного або навіть двох дисплеїв далеко не завжди буває достатньо. У ряді випадків потрібні системи зовсім іншого рівня - відео стіни. Відеостіни також обходяться дешевше, ніж екран надвеликих діагоналей.

У загальних рисах, відеостіна - це спеціалізоване рішення для відображення візуальної інформації, що об'єднує кілька дисплеїв в єдиний екран, яке дозволяє відображати відео від великої кількості джерел, в т.ч. в многооконном режимі. Подібні системи широко застосовуються, наприклад, при створенні ситуаційних і диспетчерських центрів, пунктів моніторингу та контролю. До того ж, відео стіни широко застосовуються для реклами - в торгових центрах, на виставках, в інших громадських місцях.

Перш, ніж перейти до розгляду деталей, уточнимо один ключовий момент. Відеостіни бувають декількох видів, залежно від типу дисплея:

  • на основі світлодіодних блоків (т.зв. LED-екрани);
  • складені за допомогою зображень від декількох проекторів (такі відео стіни позначають терміном videomapping або «зшиті» проекції);
  • але найпоширеніший тип - це системи, що складаються з декількох ЖК-панелей, про них ми і будемо говорити далі.

Такі системи відкривають зовсім інші можливості, в порівнянні з тим, що дає одиничний або навіть здвоєний екран, але, як і будь-який спеціалізоване рішення, відеостіна - це досить дороге задоволення, ціна якого часто викликає бажання заощадити. Тим більше що начебто і технології доступні - здається, все можна зібрати самостійно, не вдаючись до допомоги фахівців. Але, це ілюзія. Відеостіна - складне рішення, яке стоїть своїх грошей. І ось чому.

Зроби сам - погана ідея для хорошого рішення

Чи можна зібрати відео стіну своїми руками? Теоретично, так. Здається, що досить купити спеціальну відеокарту для ПК з чотирма відеовиходами (т.зв. «відеоголовамі»), підключити до них відповідне число однакових ЖК-панелей і відеостіна готова. Але, в реальності, отриманий результат вас навряд чи порадує. Якби все дійсно було так просто, ринок відеостін просто б не існував, а він, навпаки, зростає і розвивається. Так у чому ж справа?

Почнемо з того, що за допомогою відеокарт споживчого класу можна зібрати відео стіну, максимум з чотирьох екранів. Якщо потрібна система, наприклад, з 8 або 9 панелей (3х3), то потрібно застосування спеціалізованого контролера. Але, навіть якщо купити такий все одно постане питання правильної установки моніторів для відео стіни. Просто закріпити їх на стіні, за прикладом звичайних телевізорів - погана ідея, оскільки в цьому випадку юстирування або заміна дисплеїв буде утруднена. До того ж треба вирішити дуже нетривіальну задачу - панелі повинні щільно прилягати одне до одного, але при цьому верхні екрани ні в якому разі не повинні спиратися на нижні.

Тому, для того щоб правильно змонтувати відео стіну - необхідно використовувати спеціальні кріплення і стійки, які не тільки дозволяють точно розташувати панелі і провести мікрорегулюванням їх положення, а й дають зручний доступ до екранів, скажімо, для заміни або підключення допоміжної апаратури.

Типовий приклад - кріплення типу push-and-pull, коли екран висувається, після натискання на нього. Потім панель можна легко зняти, без демонтажу всієї відео стіни. Це дуже зручно в тих випадках, коли, наприклад, необхідно провести обслуговування або заміну екрану. До речі, такі рішення доступні і на нашому сайті, причому, за ціною, вчетверо нижче західних аналогів. Відзначимо, що професійні кріплення для відеостін можуть бути як стаціонарні, так і мобільні - у вигляді спеціальної стійки.

Але, припустимо, шляхом складних маніпуляцій все ж вдасться обійтися без спеціальних кріплень і більш-менш точно підганяти панелі друг до друга. Цього все одно недостатньо. Якщо робити відео стіну зі звичайних телевізорів, то неминуче постане проблема швів - у звичайних екранів завжди є рамка, шириною як мінімум в сантиметр (два суміщених дисплея дають уже, відповідно - 2 см, а це багато). Спеціальні моделі панелей для відеостін спочатку робляться з дуже тонкими рамками, аж до 1 мм. Але, навіть, якщо шов має помітні розміри, контролер відео стіни здатний позиціонувати зображення таким чином, щоб його пропорції не порушувалися, а фрагменти картинки, розміщені на різних екранах, точно відповідали один одному.

Ще треба враховувати такий важливий пункт, як зручність управління, особливо коли мова йде про декілька екранах. Якщо побудувати відеостіну зі звичайних ЖК-телевізорів, то кожен з них доведеться налаштовувати за допомогою окремого пульта дистанційного керування. В цьому випадку створити єдину систему відображення досить важко, навіть якщо рішення має розмір всього 2х2. У свою чергу, професійна стіна має загальний інтерфейс управління для всіх екранів.

Відеостіна повинна бути універсальною - з підтримкою всіх сучасних інтерфейсів передачі даних і можливістю виведення зображення з різних носіїв (ноутбука, планшета, терміналу ВКС і ін). На базі саморобних рішень реалізувати це вкрай складно, доведеться додавати в ПК карту захоплення і шукати спец. софт.

Але, найважливіший фактор, на який хотілося б звернути увагу - це якість зображення. Власне те, заради чого і застосовуються відео стіни. Справа в тому, що при одночасній роботі, наприклад, чотирьох панелей, кожна з них буде показувати тільки чверть загальної картинки. Відповідно, якість зображення на всій відеостіні буде вчетверо нижче, ніж воно було б на одній панелі. Тому для того, щоб відеоконтент відповідав очікуванням, скажімо, в разі проведення відеоконференцій у форматі 4К, необхідно коректно об'єднувати зображення від декількох джерел високої якості (наприклад, FullHD), а для цього необхідні спеціальні контролери.

Для кращого дозволу відображається картинки, наприклад при проведенні 4К відеоконференцій, необхідно використовувати спеціальні контролери, які дозволяють задати правильний алгоритм роботи панелей і отримати бажану картинку, зазвичай складену з декількох FullHD джерел.

Не просто телевізори

Після установки і настройки системи постає питання правильного калібрування зображення - все кольору на всіх екранах відео стіни повинні виглядати абсолютно однаково. Домогтися такого за допомогою звичайних телевізорів, як правило, неможливо, в силу технологічних особливостей їх виробництва і великий розкид характеристик екранів. У той же час, панелі для відеостін мають максимально схожі характеристики, а головне механізми калібрування, які дозволяють вирівнювати характеристики екранів в стіні.

Не можна скидати з рахунків і проблему вигорання екранів, яка стає очевидною для звичайних ЖК-панелей, найчастіше, вже через рік активного використання - падає яскравість, контрастність, до того ж вигоряння відбувається нерівномірно на різних панелях і це дуже помітно. LCD-панелі для відеостін в цьому відношенні незрівнянно більш довговічні - їх середній час напрацювання на відмову складає близько 100 тис. Годин (приблизно 11 років) безперервної роботи, - оскільки вони спочатку розраховані на комерційне використання і тривалу постійну роботу. Але, навіть якщо з часом і станеться, скажімо, зниження яскравості, то завдяки можливостям калібрування - це не буде сильно помітно глядачам.

До речі, прихильники застосування звичайних панелей часто забувають або замовчують про температурний режим. ЖК-телевізор виділяє досить велику кількість тепла, яке в разі відео стіни, буде нагрівати сусідні панелі, в результаті вся система буде схильна до постійного перегріву, що негативно позначиться на її довговічності і працездатності. У свою чергу, спеціалізовані дисплеї для відеостін позбавлені цього недоліку, оскільки мають знижений виділенням тепла або оснащуються спеціально розробленою системою охолодження.

Як бачите, створити якісну відео стіну, без використання спеціалізованих рішень і великого досвіду в цій сфері зовсім непросто. І якщо збирати систему за всіма правилами, то вартість кустарного і професійного вирішення майже не відрізнятиметься. Тільки в першому випадку ви отримаєте ще й масу супутніх «шишок», а в другому - тільки якісне, працююче рішення, яке відповідає поставленим завданням. Найвірнішим варіантом буде отримання безкоштовної консультації і детального розрахунку проекту у фахівців Unitsolutions.