Що таке NDI?

Принцип роботи обладнання у мережі за NDI

NDI (Network Device Interface) — це відкритий стандарт з безкоштовним набором SDK, що дозволяє декільком відеосистемам ідентифікувати одна одну та взаємодіяти за допомогою IP-з’єднання для кодування, перетворення та прийому декількох потокових відео- та аудіосигналів високої якості з мінімальною затримкою та високою частотою кадрів у реальному часі. Багато хто розцінює його як більш простий та дешевий спосіб роботи на основі IP, ніж повільні та дорогі у реалізації стандарти SMPTE. Протокол дозволяє, окрім передачі відео, звуку та службової інформації, здійснювати керування віддаленими пристроями — наприклад, обертання та нахил PTZ-камери у мережі інтернет на відстані в десятки кілометрів. Протокол підтримує роботу в мережі з широким спектром відеопристроїв, наприклад, відеомікшери, PTZ-камери, карти захвату. Також будь-який HDMI пристрій (без вбудованого LAN-порту з підтримкою NDI) може бути підключений через перетворювач стандартів.

Давайте послухаємо, що скажуть розробники:

Протокол настільки гнучкий, що навіть смартфони на базі iOS можуть виступати в якості безпровідної веб-камери,
Принцип рjботb обладнання у мережi NDI 3
а звичні ігрові джойстики можуть бути використані в якості PTZ-пульту керування.

8 вересня 2015 року стандарт NDI був публічно анонсований NewTek. Компанія продемонструвала його работу на виставці IBC broadcast в Амстердамі того ж тижня.

У квітні 2016 р. відбувся реліз версії 1.0. Розробники продовжують вдосконалювати його й дотепер. На момент публікації актуальна версія — 4.5.

Останні оновлення містять:

  • Покращення якості відео
  • Покращення продуктивності
  • Підтримку HDR 16 біт
  • Нативний синхронізований запис
  • Більш низьку затримку з NDI-HX
  • NDI HX2 з підтримкою h.264/h.265
  • Нову реалізацію транспортного режиму Multi-TCP

Існуючі продукти, що працюють з SDI або IP, можуть бути легко адаптовані під NDI.

NDI не претендує замінити собою SMPTE 2022, ASPEN, VSF TR-03, а навпаки, розширює їх можливості та сфери використання, істотно підштовхуючи розвиток IP-технологій.


NewTek пропонує різноманітні десктопні додатки для роботи:

  • NDI Monitor — використовується для перегляду відеопотоків та віддаленого керування PTZ-камерами та Digital Signage
  • NewTek IsoCorder Pro — для 16-канального запису
  • NDI Scan Converter — захват робочого столу, зображення з веб-камери та інтерфейсів додатків за IP
  • NDI Virtual Input — дає можливість ВКЗ-додаткам визначати та використовувати мережеві NDI-пристрої
  • NDI Telestrator — для малювання понад NDI-відео

Переваги використання

Стандарт NDI працює у мережах Gigabit Ethernet та дозволяє перейти на live-продакшн за IP без надвеликих інвестицій в інфраструктуру. NewTek NDI знаходиться у доступі вже близько 4-х років. За минулий час більш 2000 компаній/розробників підтримали протокол у своїх пристроях, серед них: Adobe, Cisco, Evertz, Panasonic, JVC, LiveU, CleverMic, Playbox, Teradeck, Aja, Matrox, Vizrt, Brainstorm, CasparCG, CharacterWorks, ChyronHego, ClassX, Compix, EasyWorship, Gnural Net, Graphics Outfitter, Blackmagic Design, Boland, Microsoft Skype TX, Wowza, Wasp3D, та з кожним днем кількість сумісних пристроїв стрімко зростає. Стандарт використаний у більш ніж у 100 000 систем.

Коли ви використовуєте продукти з підтримкою NDI, вам не потрібно запам’ятовувати IP-адреси або адреси портів. Вы просто заходите до TriCaster та обираєте джерело. Система автоматично повідомить вам, які PTZ-пристрої доступні у вашій мережі — аналогічно тому, як ваш телефон підключаєтся до джерела Wi-Fi або Bluetooth. Кодеки NDI відрізняються високою якістю та низьким рівнем затримки. За одним кабелем 1GigE ви можете доставити 2 потоки 2160p60 або до 7 потоків 1080p60 — це зменшує кількість кабелів, що необхідні для кожної камери або джерела. Порівняно з SMPTE 2110 та SMPTE 2022, NDI потребує на 90% меншої швидкості передачі даних для забезпечення тої самої роздільної здатності 4K. Алгоритм кодування не залежить від роздільної здатності та частоти кадрів, підтримує сигнали формату 4K, разом з 16-тю та більше каналами плаваючого звуку. Протокол також включає інструменти для вставки авторських прав на відео, групування двонаправлених метаданих, IP-команд, tally.

Принцип роботи обладнання у мережі за NDI 2

У каталозі Unitsolutions представлений широкий вибір PTZ-камер з підтримкою NDI.

Мы рекомендуємо камери Clevermic:

Якщо у вас є питання, потрібна консультація стосовно вибору обладнання або установки, спеціалісти Unitsolutions допоможуть підібрати рішення для ваших задач.